Nova Lučka uprava Zahe Hadid stigla u Antwerp
Moderni dodatak - parazit ili simbioza?

Nova Lučka uprava Zahe Hadid stigla u Antwerp

Zaha Hadid Architects okrunili su stari vatrogasni dom svojim kristalnim dodatkom u lučkom gradu Antwerpenu. Za potrebe druge po veličini europske luke, novi objekat je dizajniran da osigura prostor za sve veće zahtjeve nove Lučke uprave. Poduprta na vrhu Hanzeatske Beaux-Arts zgrade, Hadid-ova prizmatična intervencija se uzdiže neizvjesno poput ogromne sante leda, balansirajući na masivnim betonskim podpornjacima naginjući se preko južnog ruba zgrade.

"Okružena vodom, fasada novog dodatka je ostakljena površina namreškana poput valova i reflektira promjenjive tonove i boje gradskog neba", kažu arhitekti pločastih panela objekta. Svoje glavne odrednice dizajn vuče iz povijesne priče postojećeg objekta, "Njegove odvažne vertikalne linije, s namjerom da okruni impozantni volumen zgrade ispod ... dovršavajući vertikalnost neizgrađenog tornja iz originalnog dizajna." Pročitajte više od tima na ZHA o začeću nove Antwerpenske blistave lučke uprave:

"Nova Lučka Kuća u Antwerpenu prenamijenjuje, obnavlja i proširuje zapuštenu vatrogasnu stanicu u novo sjedište luke - okupljajući 500 lučkih zaposlenika koji su prethodno radili u odvojenim zgradama diljem grada.

Sa 12 kilometara pristaništa, Antwerpen je druga po veličini europska luka, sa prometom od 15.000 pomorskih trgovačkih brodova i 60.000 riječnih teglenica godišnje.

Antwerp preuzima 26 posto europskog kontejnerskog transporta, prevozeći više od 200 milijona tona robe putem prekooceanskih brodova koji pristaju u luku i izravno zapošljava više od 60.000 ljudi, uključujući i više od 8.000 lučkih radnika. Indirektno, luka Antwerpen osigurava oko 150.000 radnih mjesta, a ima ambiciozne ciljeve za širenje u budućnosti u susret rastu i razvoju kontinenta kroz iduće stoljeće.

U 2007. godini, kada su bivši uredi iz 1990-ih luci Antwerpen postali premali, Lučka uprava je ustanovila da bi preseljenje omogućilo tehničkoj i administrativnoj službi da budu smješteni u zajednički objekat, pružajući novi smještaj za oko 500 djelatnika. Upravi je bilo potrebno održivo i dugoročno radno mjesto za svoje zaposlenike, koje će predstavljati njihov duh i vrijednosti na rastućoj domaćoj i međunarodnoj sceni.

Kao prag između grada i njegove ogromne luke, Meksiko Island u Antwerpenskom Kattendijk pristaništu na molu 63 odabran je kao mjesto za novo sjedište uprave. Lokacija uz rub obale također je ponudila značajne prednosti održivoj gradnji, čime je omogućen transport materijala i građevnih elemenata vodom, što je bio važan preduvjet za ispunjenje lučkih ekoloških ciljeva.

Nakon izgradnje novog vatrogasnog doma sa potrebnim sadržajima za usluge rastuće luku, stari je vatrogasni dom na Meksiko Island-u - replika sa popisa Hanseatic rezidencija - postao suvišan i ovisio o prenamjeni koja bi osigurala njegovo očuvanje. Ovaj neupotrebljivi Vatrogasni dom morao je biti integriran u novi projekt. Odjel arhitekture Flamanske vlade, zajedno s upravom grada i luke, organizirao je arhitektonski natječaj za dizajn novog sjedišta.

Zaha Hadid Architects' design je informiran o detaljnim povijesnim istraživanjima i temeljitoj analizi lokacije kao i postojeće zgrade.

Marc Van Peel, predsjednik luke Antwerpen, rekao je: "Bilo je samo jedno pravilo navedeno u arhitektonskom natječaju, a to je da je izvorna zgrada mora biti sačuvana. Nije bilo nikakvih drugih zahtjeva postavljenih za pozicioniranje nove zgrade. Žiri je bio ugodno iznenađen kada su pet kandidata iz užeg izbora svi odlučili za moderne konstrukcije iznad izvorne zgrade. Svi su kombinirali novo sa starim, ali dizajn Zaha Hadid Architects je bio najbriljantniji.

U suradnji sa Origin, vodećim konzultantima za nasljeđe u restauraciji i renovaciji povijesnih spomenika, ZHA's studije povijesti i nasljeđa lokacije su temelji dizajna, koji prvo naglašava osu sjever-jug paralelnu s Kattendijkdok-om koji povezuje centar grada sa lukom. Drugo, zbog svog položaja okruženog vodom, četiri etaže zgrade smatraju se jednako važnim, bez podjela na fasadi.

ZHA's dizajn je uzvišeni produžetak, a ne susjedni objekt, što bi prikrilo barem jedanu od postojećih fasada. ZHA i Origin's povijesna analiza starog vatrogasnog doma također je istaknula ulogu izvorno zamišljenog tornja - velika, impozantna komponenta Hanseatic dizajna vatrogasne stanice. Njegova odvažna vertikalna odrednica, koja je trebala okruniti impozantni volumen zgrade ispod, nikada nije realizirana.

Ova tri ključna načela definiraju kompoziciju dizajna novog i starog: novi volumen koji "pluta" iznad stare zgrade, poštujući svaku od starih fasada i popunjava vertikalnost neostvarenog tornja iz originalnog dizajna.

Kao pramac broda, novi objekat pokazuje na Scheldt, povezujući zgradu sa rijekom na kojoj je Antwerp nastao.

Okružena vodom, fasada novog dodatka je ostakljena površina namreškana poput valova i reflektira promjenjive tonove i boje gradskog neba. Trokutasti segmenti omogućuju formiranje naizgled glatkih krivulja na oba kraja zgrade ravnim pločama od stakla. Oni također omogućavaju postupni prijelaz iz ravne fasade na južnom kraju zgrade do valovite površine na sjevernom kraju.

Dok je većina trokutastih segmenata prozirna, neki su neprozirni. Ta proračunata kombinacija osigurava dovoljno sunčeve svjetlosti unutar zgrade, a također kontrolira solarno opterećenje osiguravajući na taj način optimalne uvjete za rad. U isto vrijeme, smjenjivanje prozirnih i neprozirnih fasadnih ploča otvara volumen novog objekta, dajući panoramski pogled na Scheldt, grad i luku, dok pruža zatvoreni prostor.

Valovitost fasade je ostvarena ravnim segmentima na jugu koji postupno postaju trodimenzionalniji prema sjeveru. Ova percepcija prozirnog volumena, daje novoj zgradi blistav izgled, predstavljajući Antwerpenov nadimak kao grad dijamanata. Novi objekat izgleda kao pažljivo izbrušen oblik koji mijenja svoj izgled uz promjenjivi intenzitet dnevnog svjetla. Poput valova na površini vode okolne luke, nova fasada odražava promjene svjetlosnih uvjeta.

Centralno dvorište starog vatrogasnog doma je natkriveno staklenim krovom te je pretvoreno u glavnu recepciju za novi Lučku upravu. Iz tog središnjeg atrija, posjetitelji pristupaju povijesnoj javnoj čitaonici i knjižnici unutar prenamijenjene garaže za vatrogasne kamione koja je pažljivo obnovljena i sačuvana. Panoramski liftovi omogućuju izravan pristup novom objektu s vanjskim mostom između postojeće zgrade i novog objekta što omogućava panoramski pogled na grad i luku.

Zahtjevi klijenata za 'aktivnim uredskim prostorom' su integrirani u dizajn, sa povezanim sadržajima kao što su restoran, soba za sastanke i dvoranom koji se nalaze u središtu gornje razine postojeće zgrade, i donjih katova novog objekta. Preostale etaže udaljenije od središta sadrže urede otvorenog plana.

U suradnji s konzultantima Ingenium, ZHA su razvili održiv i energetski učinkovit dizajn čime su dosegli "vrlo dobar" BREEAM rejting zaštite okoliša. Unatoč izazovima integracije sa zaštićenom povijesnom zgradom, visoki standardi u održivom dizajnu su postignuti primjenom učinkovitih strategija u svakoj fazi izgradnje.

Energetski sustav bušotina pumpa vodu do dubine od 80 metara ispod razine tla na više od 100 lokacija oko zgrade osiguravajući grijanje i hlađenje. U postojećoj zgradi, ovaj sustav koristi rashladne grede. U novom objektu, koriste se rashlađeni stropovi. Bezvodni toalet pribor i detektori pokreta smanjuju potrošnju vode, dok automatizacija u zgradarstvu i optimalna kontrola dnevne svijetlosti minimaliziraju umjetnu rasvjetu.

Uz stalnu referencu na Scheldt, grad Antwerpen i dinamika njegove luke, skupa sa uspješnom obnovom i prenamjenom stare vatrogasne stanice – integrirajući ga kao punopravni član svoga sjedišta - nova zgrada Lučke uprave će služiti luku i kroz svoje planirane ekspanzije kroz buduće generacije.

Marc Van Peel je rekao: ". Arhitektonski stil izvorne zgrade, replika nekadašnjeg Hansa House, podsjeća na 16. stoljeće, „zlatno stoljeće" Antwerpena. Ali sada iznad ovog originala, izgrađena je suvremena struktura u sjajnom staklu, koja će siguran sam, predstavljati novo zlatno stoljeće za Antwerpen. "

Izvor: architizer.com