Uređenje okučnice

Pergole - kruna okućnice

U današnje vrijeme pergole su čest element arhitekture vrta od renesanse u zemljama Sredozemlja, posebno u Italiji. I danas su veoma dekorativan detalj i imaju različitu namjenu u suvremenom vrtu. Mogu biti mjesto boravka, druženja, odmora, prolaz u vrtu ili samo potpora za biljke penjačice.

Svojom formom i bojom stvaraju upečatljiv vizualni šarm u eksterijeru doma. Pergola može služiti kao prolaz iz jednog dijela vrta u drugi. Ona ima funkciju odvajanja, ali i spajanja prostora vrta u skladnu cjelinu. Duge, uske pergole stvaraju dinamični vizualni efekt, i mogu da usmjeravaju pogled prema nekom zanimljivom elementu vrta, prema ulazu u vrt ili da vode iz jednog djela vrta u drugi. Izrađena kao zanimljiv, nadsvođena ulaz u vrt preko vrtne staze pergola je zanimljiv dodatak vrtu.

Nerijetko se viđaju i u ugostiteljskim objektima gdje su postale standardno rješenje za uređenje vrta. 

Biljke se biraju zavisno od položaja i namjene pergole u vrtu. Pri tome treba imati u vidu da neke biljke penjačice vremenom razviju vrlo veliku biljnu masu i prilično opterete konstrukciju pergole. Uz pergole koje se nalaze na južnoj strani treba zasaditi biljke penjačice koje će se brzo raširiti i dati gustu hladovinu. Uz pergole na sjevernoj strani mogu se posaditi i biljke nešto slabijeg rasta koje će svojim cvjetovima i mirisom više biti ukras pergole nego zaštita od sunca. Pergola može da se ozeleni biljkama penjačicama. Za trajno zelenilo na pergoli biraju se neke od biljaka penjačica koje će i zimi zadržati svoje lišće, kao što su na primjer razne vrste bršljana. Rast biljaka penjačica treba ograničavati povremenim orezivanjem da ne bi previše zatvorile prostor.

Ukoliko ste "solomaher" ovaj vide od 15 minuta će vam pokazati kako sami možete napraviti pergolu kja će krasiti vašu okućnicu:

Također, stranica thebalance.com donosi 13 besplatnih planova za izgradnju personaliziranih pergola koje možete vidjeti klikom ovdje.