Filmske večeri na otvorenom

Pretvorite vrt u kino pozornicu

1. Pronađite dobru lokaciju

Neovisno o tome namještate li kino na otvorenome u svome vrtu, na balkonu ili na krovnoj terasi, pobrinite se da je dio na kojemu ćete sve postaviti uvijek suh i zaklonjen od vjetra. Za dekoriranje prostora možete koristiti božićne lampice koje, prije početka projekcije, svakako morate isključiti da se projekcija bolje vidi. Također, osigurajte zaklon od ulične ili neke druge rasvjete koja bi mogla pokvariti ugođaj.

2. Investirajte u projektor

Donedavno su projektori bili preskupi i mogli su se koristiti isključivo u potpuno mračnim prostorijama, nikako nisu bili prilagođeni korištenju u dnevnom boravku ili u vrtu. Ipak, sadašnji modeli su dovoljno dobri da se mogu koristiti i ako prodire svjetlost, a i cjenovno su prihvatljiviji. Također, puno su tiši i kompaktniji tako da se ne morate brinuti da će bilo kakvo zujanje pokvariti bitne trenutke filma. 

Kada kupujete projektor, vidjet ćete da svaki ima mjeru lumena. Više lumena, veća mogućnost da će se slika dobro vidjeti i uz prisustvo svjetlosti. Preporučuje se najmanje 3000 lumena za kino iskustvo u vrtu.

 

3. Priključite video izvor

Ovo može biti DVD ili Blu Ray čitač, laptop ili bilo kakav uređaj za prikazivanje koji ćete sa projektorom spojiti pomoću HDMI kabla.

Ako želite savršen zvuk, možete prikopčati zvučnike kroz 3,5 milimetarski izlaz u projektoru ili potražite model s bluetoothom. Odaberite neki od zadnjih modela da bi se mogli spojiti bez žica. Ako u filmu uživate sami u kasne noćne sate, možete staviti slušalice kako ne biste smetali susjedima.

4. Napravite kino platno

Najlakši način da ovo napravite jeste da objesite bijelu plahtu na štrik. Plahtu, osim na gornjoj, pričvrstite i na donjoj strani tako da se ne pomiče u slučaju povjetarca.

Ekran možete napraviti tako da sami sašijete platno od komada koji se mogu kupiti na metar. Pričvrstite drvene grede gore i dole i provucite kukice po vrhu pa ga, pomoću čavala, objesite na zid ili na ogradu.

Možete čak kupiti i ekran na napuhavanje.

5. Osigurajte da se gosti osjećaju ugodno

Ako je travnjak vaše odabrano mjesto, na travu prvo postavite nepropusnu podlogu da vas zaštiti od vlage i kamenčića, a onda, za osjećaj udobnosti, postavite plahte, jastuke i vreće za sjedenje. Svoje kino na otvorenom možete napraviti još sofisticiranijim tako što ćete postaviti nekoliko prostirača, stolice, klupe ili čak ljuljačku za opuštanje.

Važno je da svima osigurate dobar pogled, te da ostavite nekoliko pokrivača vani ili čak zapalite vatru u slučaju da kasnije postane hladno.

6. Napravite gozbu

Može biti toliko jednostavno da samo stavite kokice u zdjelu, posudu napunite ledom i u nju stavite flaširana pića. Ako želite napraviti nešto veće, zapalite roštilj ili postavite vanjsku pećnicu i napravite pizza party.

Možete napraviti i vlastitu limunadu. Pomiješajte 6 limuna i 2 limete sa 200g sitnog šećera i 1,5 litrom prokuhane vode. Mješavinu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider na dodatno hlađenje.

Što god odlučite servirati, ne zaboravite upaliti nekoliko svijeća od citronele da se zaštitite od dosadnih komaraca.