Riječ koja asocira na luksuz i komoditet, ali što je zapravo Penthouse?
Inside a Penthouse

Riječ koja asocira na luksuz i komoditet, ali što je zapravo Penthouse?

„Da li je zadnji kat?" Pitanje koje nam često postavljaju zainteresirani kupci za nekretnine koje prodajemo. U pravilu to kod nas povlači negativne konotacije pa su nekretnine na zadnjim katovima stambenih zgrada manje poželjne, a samim time i jeftinije. Međutim, na zapadu su zadnji katovi često rezervirani samo za kupce dubljeg džepa. Oni su uvidjeli prednosti koje pruža taj prostor u urbanim sredinama, te izmislili koncept koji danas poznajemo kao penthouse.

Penthouse stan ili Penthouse je stan na najvišem katu stambene zgrade. Može biti smješten i na donjem katu sa pripadajućom garažom. Penthouse se obično  razlikuje od ostalih stanova po luksuznim karakteristikama. Pojam penthouse se izvorno odnosio, a ponekad se još uvijek odnosi, na zasebnu manju "kuću", koja je izgrađena na krovu stambene zgrade.

Ideja penthouse stana je rođena u 1920im, kada je gospodarski rast donio građevinski bum u New Yorku, srcu američkog gospodarstva. Visoka potražnja za životom u urbanim sredinama, i bogatstvo Amerikanaca doveli su do luksuznih apartmana na gornjem katu ili katovima zgrada.

Jedan od najranijih penthouse apartmana u gradu bio je dvoetažni penthouse izdavača Conde Nasta na 1040 Park Avenue. Izvorni plan iz 1923. za izgradnju predviđao je tri stambene jedinice na svakom katu sa dodatnim sobama za sluškinje na krovu, ali su 1924. ti gornji prostori izgrađeni u veliki duplex za Nasta. Povezana stubištem sa zabavnim salonima na krovu, jedinica u kutu na zadnjem katu je redizajnirana u privatnu obiteljsku rezidenciju. Cijeli stan je uredila Elsie de Wolfe u francuskom stilu. Dovršen 1925, Conde Nastov dvoetažni penthouse je korišten za mnoge raskošne zabave, koje su postale poznate koliko po uzvanicima toliko i po zabavi.

U arhitekturi, pojam penthouse se koristi za strukturu na krovu zgrade koja je uvučena u odnosu na vanjske zidove. Te strukture ne zauzimaju cijelu krovnu terasu. Visoke zgrade često imaju penthouse strukture koje se nazvaju strojarnice u kojima je smještena oprema kao što su na primjer agregati i motori od dizala.

Dok su europski dizajneri i arhitekti odavno prepoznali potencijal u stvaranju životnog prostora na krovovima zgrada, u američkim gradovima iskorištavanje tih prostora počelo je tek u 1920. Bio je to događaj za vijesti kada je najavljena gradnja stana na krovu hotela Plaza s pogledom na Central Park 1923., nakon čega je uslijedio brzi razvoj luksuznih penthouse stanova u narednim godinama.

Kada se koristi kao privatni vanjski prostor, terasa na vrhu zgrade može omogućiti znatno veći i zaštićeniji prostor od izbočenih balkona. Zbog poželjnosti ovog otvorenog prostora, građevine mogu biti dizajnirane na takav način da imaju stepenaste zadnje katove, kako bi se omogućilo stanovima na nekoliko zadnjih etaža da imaju takve terase. Svi penthousi u pravilu nemaju takve terase, ali one su svakako poželjene. Jedan takav prostor može se podijeliti na više stanova, ili jedan stan može zauzeti cijeli kat. Penthouse također može pružiti stanarima pristup dijelu krova iznad stana, umjesto ili skupa sa terasom na pripadajućoj etaži.

Penthouse apartmani imaju ne samo prednosti normalnog stana, kao što su sigurnost i povoljan položaj, nego i sve one koje ima kuća, kao što su veličina i dizajn.

Slično stanovima, penthousi se obično nalaze u srcu užurbanih gradova, ali ipak nude osjećaj da ste daleko od ili iznad buke i gužve urbanog života. Takve lokacije pružaju jednostavan pristup hotelima, restoranima, trgovačkim centrima i školama. Na temelju njihove obično veće površine, penthousi općenito prevazilaze probleme malog prostora u normalnim stanovima.

Penthousei se također odlikuju luksuznim dodacima kao što su vrhunski uređaji, najfiniji materijali, skupe podne obloge i još mnogo toga.

Značajke, koje ne odlikuju većinu stanova u zgradi, mogu uključivati privatni ulaz ili dizalo, ili povišene svodove i stropove. U zgradama koje se sastoje uglavnom od jednoetažnih stanova, penthouse stanovi se mogu odlikovati sa dvije ili više etaža. Oni također mogu imati značajke kao što su terasa, kamin, više površine, veliki prozori, više spavaćih soba, uredske prostorije, jacuzzi, i još mnogo toga. Oni mogu biti opremljeni luksuznim kuhinjskim aparatima od nehrđajućeg čelika, granitnim kuhinjskim plohama, kuhinjskim otokom, i još mnogo toga.

Penthouse stanari često imaju odličan pogled na grad. Pristup penthousu je obično omogućen zasebnim liftom. Stanari također mogu imati pristup nizu usluga koje pruža zgrada, kao što preuzimanja i dostave svega od kemijskog čišćenja do večere; Rezervacije za restorane i manifestacije koje radi osoblje zgrade; i druge usluge recepcionara.

Na primjer: penthouse na vrhu Robert A. M. Stern 15 Central Park West stambene zgrade od 20 katova u New Yorku ima sljedeće pogodnosti:

Postavljen na krovnu terasu, Penthouse ima pogled na centralni Manhattan, a pod nogama je cijela geometrija Central Parka.
Strop Penthousa je 4 metra visok. Prozori su bili napravljeni da budu maksimalno visoki i široki koliko mogu biti.
Svaki dio Penthousa je izrađen jedinstvenim materijalima. Ulaz u galeriju je popločan mramorom a pergamentni paneli uokvireni mahagonijem. Za knjižnicu: Brazilska palisandrovina. Za blagovaonicu: venecijanska žbuka. U spavaćoj sobi: dekorativna žbuke. U kuhinji: Jaguar-zeleni lak, bambus, i lomljeno staklo. Za interijera sa kaminima: duge, uske cigle iz 19. stoljeća uvezene iz Francuske.
Ovaj penthouse ima vrlo sofisticirane tehnološke sustave. Anemometar je instaliran na krovu za mjerenje brzine vjetra, kako bi se platno tende uvuklo da se ne bi rasparalo i otkinulo sa povišene fasade. Senzori vlage su postavljeni za otkrivanje curenja, i automatski šalju e-mail na upravitelja zgrade. Temperaturni senzori, pričvršćeni za cijevi, šalju e-mail kada temperatura odstupa za više od jedanog stupanja od temperature postavljene od strane klijenta.

Penthouse apartmani se smatraju najboljom ponudom tržišta, te su općenito najskuplji, s panoramnim pogledom, velikim dnevnim prostorima, i skupim dodacima. Prema tome, oni su često povezani sa luksuznim načinom života. Izdavač Bob Guccione je nazvao svoj časopis Penthouse, kojemu je prepoznatljiva krilatica "Život na vrhu".